Špicberské globální úložiště semen aneb opravdu zajímavý mrazák

Věděli jste, že každý stát si může uložit svá semena v obřím mrazáku zabudovaném v permafrostu na norských Špicberkách? Proč by to někdo chtěl vůbec dělat? Pojďme se na to podívat!

Zemědělské plodiny jsou alfou a omegou toho, abychom jako lidstvo měli především co jíst. Vyšlechtěné odrůdy různých plodin jsou dokonce považovány za národní bohatství a jsou pečlivě vedeny a uchovávány v genových bankách (u nás v Praze-Ruzyni), abychom o ně nikdy nemohli přijít. Také se tímto způsobem zachovává genetická diverzita nebo genetická informace divokých druhů rostlin, které jsou předky současných významných plodin. Takovéto uchovávání semen není žádná hračka – je potřeba značné pečlivosti a taky zajištění podmínek pro to, aby se nesnížila jejich klíčivost (různá ošetření a uchovávání při daných teplotách).

A protože jako lidé obecně nejsme žádnými svatoušky, bylo na Špicberkách vybudováno globální úložiště semen. Jeho hlavní úlohou je ochrana tohoto významného zdroje genetické informace před – no vlastně před námi – před globálními katastrofami, ať už přírodními či v důsledku válečných konfliktů, před klimatickými změnami a před všemi ostatními vlivy, před nimiž nejsou národní genové banky chráněny.

Špicberské globální uložiště semen poskytuje všem zemím světa uložení jejich národního bohatství zcela zdarma. Semena se zde mají jako v peřince. Budova úložiště je zanořena do pískovcového masivu, do permafrostu, který zajistí nízké teploty i při změnách teplot okolí. Permafrost by byl schopný udržet teplotu -3°C i několik týdnů po vyřazení systému, který udržuje teplotu ideální pro uchovávání semen, a to -18°C.

Úložiště má kapacitu uchovávat neskutečných 4,5 milionu vzorků semen a právě nyní je zde také 1 214 827 vzorků celkem 6 042 druhů rostlin uloženo. Národní genové banky sem mohou jednoduše zaslat semena, která chtějí uchovat, po podepsání smlouvy, v níž jsou definována pravidla (například neukládat zde semena geneticky modifikovaných rostlin). Samotná správa úložiště ale do zásilek nezasahuje a důvěřuje genovým bankám, že obsahem jsou opravdu semena rostlin.

Špicberské globální úložiště semen je stoprocentně jedním z nejzajímavějších a nejvýznamnějších mrazáků na světě. Třešničkou na dortu je jeho zajímavý futuristický vzhled, který se nám ve spojení s krásnou přírodou za polárním kruhem moc líbí!

50813662776_f90c396b3f_c

 

50813828602_86b86e0ec9_cZdroj: 

https://www.seedvault.no/

Zdroj obrázků:

https://www.flickr.com/photos/191652790@N03/albums

Zpět do obchodu