Jak moc se stydí citlivka stydlivá aneb o pohybech rostlin

Už jsme psali články o tom, jak spolu rostliny komunikují a nebo že bijí včely. Tento ale bude o tom, jakým způsobem se rostliny pohybují.

Vybrali jsme pro vás příklady těch nejzajímavějších pohybů, které rostliny vykonávají. Rostliny totiž – jak již víme – dokážou spoustu obdivuhodných kousků.

Pohybů, které mohou rostliny vykonávat je celá škála a fungují na různých principech, tato problematika je dosti obsáhlá, a protože vás nechceme uspat nebo vyděsit, vybrali jsme jen pár z nich. Pojďme se první podívat třeba na gravitropismus.

Přemýšleli jste někdy, jak rostlina ví, že její kořeny mají růst směrem dolů a kmen či stonek nahoru? Odpovědí je gravitropismus a statolity ve statocyctech kalyptry. Počkat, cože? Nebojte, vy počkejte: statolity jsou škrobová zrna ve specializovaných buňkách zvaných statocyty. Kalyptra je kořenová čepička, která tyto buňky obsahuje. Díky škrobovým zrnům v buňkách kořenové čepičky, které se přesýpají dle gravitace, dokáže rostlina snadno určit, kam směřovat růst svých kořenů – tzv. pozitivně gravitropicky a nebo stonku – tzv. negativně gravitropicky.

Jiné pohyby rostlin, které si popíšeme, se nazývají explozivní. Řadí se mezi fyzikální pohyby, a to znamená, že se mechanismů mohou účastnit jak živé, tak ale i neživé (odumřelé) části rostlin. Většinou je pohyb způsoben nahromaděním vody v buňkách a tím vzrůstajícím tlakem. Charakteristickou rostlinou, která dokáže vystřelovat svá semena až do dálky několika metrů je tykvice stříkavá. Typ takového rozšířování semen se nazývá balistochorický. Explozivní pohyby můžete sledovat i u netýkavky nedůtklivé a nebo u vojtěšky, o které jsme psali v dřívějším článku (k přečtení zde).

tykvice
A rozhodně bychom nemohli zapomenout zmínit seismonastie a milého zástupce jménem Mimosa pudica. Tato rostlinka s příhodným českým názvem citlivka stydlivá reaguje na dotyk sklápěním svých malých lístků. Při pohlazení se začne okamžitě zavírat. Ve volné přírodě citlivky pochopitelně nikdo nehladí, seismonastie je ohranou rostlin před větrem, deštěm, proti hmyzu nebo v noci proti chladu.

mimosa
Tohle je opravdu jen malý výběr z toho všeho, co rostlinky z hlediska pohybu svedou. I když jsou oproti živočichům ve významné nevýhodě, nápaditost matičky přírody nezná meze.

Zdroje: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Citlivka_stydliv%C3%A1

https://www.gvi.cz/Aton/FileRepository/aton_file_repository_HtmlEditorRepositoryDoc/Root/DUM/sab01/sad1/VY_32_INOVACE_01_1_12_BI1.pdf

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gravitropismus

Zdroje obrázků: 

http://www.e-herbar.net/main.php?g2_itemId=19892

https://www.ceskestavby.cz/rostliny/mimoza-mimosa-pudica-cytlivka-studena.html

 

 

Zpět do obchodu