Miminka a med aneb o kojeneckém botulismu

Do jednoho roku života miminka se nedoporučuje podávat med. Pojďme se tedy podívat, proč tomu tak je.

Med máme zafixovaný jako zdravou potravinu, sladíme si jím čaj při rýmě a obsahuje spoustu tělu prospěšných látek jako jsou vitamíny, flavonoidy či silice. Miminka mladší jednoho roku však může vážně ohrozit na zdraví.

Kojenci v tomto věku totiž nemají natolik vyvinutý imunitní systém, nemají zatím dostatečně kyselé žaludeční šťávy a jejich teplota a prostředí ve střevech je téměř ideální pro růst mikroba jménem Clostridium botulinum (na obrázku). Zdrojem této bakterie je právě včelí med, který bakteriím prospívá pro svůj obsah živin a cukrů.

Clostridium botulinum je tyčinkovitá bakterie, která produkuje nerurotoxin botulotoxin. Neurotoxiny jsou nebezpečné tím, že blokují funkci nervů. Děti, které onemocní tak zvaným kojeneckým botulismem pak trpí zácpou a jsou letargické, celkově slabé a může dojít až k ochrnutí.

Žaludeční šťávy a střevní mikrobiom dospělého člověka nebo staršího dítěte si s Clostridiem poradí mnohem snadněji, než teprve vyvíjející se trávicí systém miminek.

V různých kojeneckých kašičkách pro tak malé děti, které obsahují med jako dochucovadlo, je med technicky upraven dětem na míru.

clostridium

Zdroje: 

https://www.maminkam.cz/proc-se-kojencum-nema-davat-med

https://www.bezpecnostpotravin.cz/med-a-kojenecky-botulismus.aspx

https://www.wikiskripta.eu/w/Clostridium_botulinum

Zdroj obrázku: 

https://www.isifoodprotection.com/in-vitro-screening-against-c-botulinum/

Zpět do obchodu