Dánio pruhované aneb o neobyčejné akvarijní rybičce

Pokud jste chovatelem či chovatelkou drobných akvarijních rybiček, jistě zajásáte a budete napjatí, co zajímavého se o nich v našem článku dozvíte. Pokud ne, buďte napjatí také: na scénu přichází dánio.

Dánio pruhované je malá sladkovodní rybka, je mírumilovné a společenské. Je nenáročné, a tak vhodné pro začínající akvaristy. Patří do čeledi kaprovitých a dožívá se 2-4 let. Čím je ale tak výjimečné a nemohli jsme ho kvůli tomu opomenout na našem blogu?

Dánio pruhované je významným modelovým organismem. Modelový organismus je takový organismus, který nezkoumáme pouze pro získání poznatků o něm samotném, ale protože jsou mechanismy na něm zkoumané společné i organismům jiným. Znamená to tedy, že na něm můžeme zkoumat různé procesy, které mají podobné s člověkem. Dánio je nenahraditelným organismem pro výzkum genetiky a molekulární biologie. Poznatky, které jsme díky němu získali jsou velmi významné v oblasti medicíny a studia vlivu toxických látek či nových léčiv, nemocí, jakými jsou například svalová dystrofie, rakovina či různá kardiovaskulární onemocnění. Dánio je vhodné díky tomu, že známe jeho kompletní genetickou informaci – jeho genom je velmi dobře osekvenovaný. Také je nenáročné na chov, bez problémů se rozmnožuje. Zajímavostí je, že embrya Dánia pruhovaného jsou průhledná! Dají se tedy velmi snadno pozorovat pod mikroskopem.

16749207495VzksNCOpK4j

Zdroje: 

https://www.theguardian.com/science/2013/sep/15/zebrafish-human-genes-project

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1546509810029092

https://www.mpg.de/10973793/why-do-scientists-investigate-zebra-fish

Zdroj obrázku:

https://www.ifauna.cz/akvaristika/inzerce/r/detail/4005604/danio-pruhovane-danio-rerio/

Zpět do obchodu