Černí kuřáci aneb tajuplné útvary mořského dna

Místa na Zemi, kde panují extrémní podmínky, jsou pro nás velmi zajímavá z jednoho prostého důvodu: pokud existuje život v opravdu nehostinných podmínkách na některých místech naší planety, nemuselo by pro něj být tak složité existovat ve vesmíru.

Dovolíme si vás seznámit s černými kuřáky. Černí kuřáci jsou podmořské útvary podobné sopkám. Místo magmatu ale chrlí z jádra Země horkou vodu a minerální látky, ze kterých se pak vlivem ochlazení tvoří komínky. Odborně se jim říká hydrotermální průduchy. Pod slovním spojením horká voda si ale nepředstavujte příjemnou vířivku, teploty zde dosahují až 400°C. Mimo to se z průduchů chrlí sulfidová mračna a tak je voda v jejich okolí plná sirovodíku, zároveň sem nedopadá vůbec žádné světlo. Hotový ráj na Zemi, tedy pod mořem, nemyslíte?

Věřte, či ne, i na tomto místě žijí živočichové. Sice od nich nemáme recenze, zda se jim jejich destinace zamlouvá a kolika hvězdičkami z deseti by svůj pobyt ocenili, ale žijí zde, to nám stačí k potvrzení, že zde je život možný. Žijí zde například bakterie kmene Chlorobi, které dokáží fotosyntetizovat, ale protože sem nedopadá sluneční záření, musí si vystačit s velmi omezeným zářením z rozžhavených hornin. Kromě nich tu žijí zvláštní kroužkovci jménem riftie a nebo plž Crysomallon squamiferum, kterou svou tělesnou schránku nemá tvořenou vápencem, jak jsme zvyklí u jiných plžů, nýbrž ze železa a síry.

Kromě naší planety byli černí kuřáci objeveni také na jednom z měsíců Jupiteru. Myslíte, že i tam si žijí mimozemské bakterie, plži či riftie?

What-is-a-hydrothermal-vent-GeologyPage-1068x601Zdroje: 

https://oceanservice.noaa.gov/facts/vents.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%BD_ku%C5%99%C3%A1k

Zdroj obrázku: 

https://www.geologypage.com/2019/04/what-is-a-hydrothermal-vent.html

Zpět do obchodu