Pokusy se svíčkou

pokusy-se-svíčkou_blog

Také obdivujete neobyčejné kouzlo plamene? V tomto článku se dočtete, jak si doma vyzkoušet hned několik pokusů s plamenem a opět Vám k tomu bude stačit jen pár obyčejných věcí.

 

 

Bezpečnostní opatření 

Všechny pokusy provádějte pouze za dohledu dospělé osoby a svíčku mějte vždy položenou na nehořlavém povrchu.

 

1. Hašení svíčky

 

Pomůcky

  • Čajová svíčka
  • Kádinka

Návod k pokusu

Svíčku si zapalte a poté ji opatrně přikryjte kádinkou. Po chvíli vám svíčka zhasne, tento pokus můžete opakovat kolikrát chcete. Při pokusu můžete na přikrytí použít nádoby různých velikostí a pozorovat, jak dlouho dokáže svíčka hořet v jaké nádobě.

Jak to, že svíčka zhasla?

Pro své hoření potřebuje svíčka stejně tak jako každý jiný materiál kyslík. Pokud kádinkou omezíme přístup kyslíku k plameni svíčky, po chvíli se kyslík uvnitř spotřebuje a plamen už nemá možnost dále hořet, a proto záhy zhasne.

Uhlovodík (parafín nebo vosk) + kyslík → vodní pára + oxid uhličitý

 

 2. Ohnivzdorná rukavice


Pomůcky

  • Čajová svíčka
  • Gumová rukavice

Návod k pokusu

Nejdříve si zapálíme svíčku a následně nafoukneme balónek nebo gumovou rukavici. Poté už stačí rukavici jen přiložit pár centimetrů nad svíčku a po chvíli dojde k výbuchu. Druhý pokus můžete provést tak, že do rukavice případně balónku přidáte trochu studené vody, díky ní zůstane rukavice nepoškozená.


Jak to, že rukavice po přidání vody nepraskla?

Pokud vystavíme rukavici plameni svíčky, jehož teplota se může pohybovat až okolo 1000 °C, tak materiál, z něhož je rukavice vyrobena nemá v takových podmínkách žádnou šanci a okamžitě praskne. Jakmile však do rukavice přidáme vodu, tak teplo, které se ze svíčky uvolňuje je velice rychle odebíráno z povrchu rukavice pryč a rukavice nám pak nepraskne.

 

3. Fénixův plamen

Pomůcky

  • Čajová svíčka
  • Špejle

Návod k pokusu

Svíčku si zapalte a nechte ji chvíli rozhořet. Jakmile už je rozpuštěno trochu vosku, tak si o svíčku zapalte špejli a svíčku opatrně sfoukněte. Poté ihned dejte zapálenou špejli zhruba tři centimetry nad knot do stoupajícího dýmu. Během krátké chvíle by se měla svíčka opět rozhořet. Pokud se vám tento pokus nevydaří na poprvé, tak nezoufejte, chce to trochu cviku.

 

Jak to vlastně funguje? 

Nad svíčkou se ještě nacházejí horké páry, které v ní opravdu hoří, většinou se jedná o parafín nebo vosk. Když se k nim přiblíží rozžhavená špejle, tak se tyto páry vznítí a svíčka dál hoří tak, jako před zhasnutím.

 

Zpět do obchodu