Extrakce DNA z jahod

extrakce-DNA-z-jahod

Hrajete si rádi na detektivy? V dnešním díle se naučíte extrahovat DNA z jahod pomocí věcí, které běžně najdete doma!

 

 

 

Bezpečnostní opatření 

Všechny pokusy provádějte pouze za dohledu dospělé osoby.

 

 

Pomůcky

  • jahody mražené 
  • technický líh (lze použít i destilát) 
  • ananasová šťáva 
  • cukr krystal 
  • uzavíratelný sáček 
  • špejle nebo párátko 
  • kádinka nebo jiná vhodná nádobka 


Návod k pokusu

Do uzavíratelného sáčku nejprve dáme 150 g jahod a zalijeme je 100 ml ananasové šťávy. Sáček dobře uzavřeme a obě složky spolu promačkáme a dobře promísíme. Poté si do kádinky odlijeme asi 150 ml vzniklé směsi, kterou opatrně převrstvíme 50 ml lihu tak, aby se jahodová směs a líh nepromíchaly. Poté stačí už jen počkat zhruba deset minut, než se na rozhraní lihu a jahod začne vytvářet bílá sraženina, což je právě DNA jahod. Lépe si DNA prohlédnete, pokud si vlákna z kádinky vytáhnete na špejli nebo párátku. 

 

Jak to vlastně funguje?

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení