Láska na molekulární úrovni

Valentýn je svátkem zamilovaných a nám to rozhodně nedá, abychom jej nevyužili k troše vědecké osvěty. Podíváme se tentokrát na hormony, které jsou zodpovědné za pocity spojené s láskou. Třeba pak budete moci svou polovičku ohromit fakty ze světa chemie a biologie!

Všechno to příjemno i nepříjemno okolo zamilovanosti a lásky je totiž taková hormonální horská dráha.

Jízda započíná s adrenalinem. Nervozita, očekávání, třesoucí se hlas, sympatie, motýlci v břiše a hlava tak nějak všude. Tento hormon patří do skupiny katecholaminů. Vzniká v nadledvinkách. Trošku ironické je, že hlavní úlohou adrenalinu je přimět nás přežít v nebezpečných situacích. Vlivem jeho vyplavení se zvýší obsah kyslíku a glukózy v mozku a svalech a jsme schopni podat výkon, který by byl potřeba k bránění se či rychlého dostání se z nebezpečné situace. Tak přesně tento hormon se vyplavuje, když vidíme někoho, kdo se nám líbí.

Adrenalin

Pokračujeme v jízdě. Fenylethylamin je ze skupiny amfetaminů. Ano, máme na mysli drogy. Fenylethylamin je totiž látka, ze které je odvozena řada dalších přírodních i syntetických látek, které mají psychotropní vlastnosti. Tato podobnost při pocitech zamilování není náhodná, cítíme se totiž opravdu jako pod vlivem. Tato látka je podobně jako drogy také návyková a tak chceme s člověkem, do kterého jsme pobláznění trávit co nejvíce času a jsme po jeho boku šťastní. Všechno prožívání je velmi intenzivní, jsme energičtí a máme ty nejrůžovější brýle.


Fenylethylamin
Nyní se po bouřlivých částech naší horské dráhy plných ostrých zatáček a nečekaných stoupání či klesání pomalu blížíme do těch klidnějších. Oxytocin je hormonem důvěry a lásky. Doprovází nás ve vztahu dlouhodoběji, než výše zmíněné hormony. Vyplavuje se při dotecích a jednoduše, když se svým partnerem jste. Jeho hladina klesá při odloučení a tak jeho snížení pociťujeme jako stýskání. Je mimojiné důležitý při vyvolání a počátku porodu. Vytváří pouto mezi matkou a dítětem. Jeho nízká hladina v krvi po porodu může způsobit poporodní deprese.

Oxytocin

Dále se na naší zamilované dráze setkáváme s dalšími hormony štěstí – endorfiny a serotoninem, a také v neposlední řadě s testosteronem a estrogenem, které mají na svědomí prvotní atrakci především té sexuální podstaty.

Tyto látky mají opravdu významný vliv na naše prožívání. Někdy nám mohou být příjemné, jindy zase ne a přivedou nám do života pěkné zapeklitosti. Shodneme se ale snad, že bez těchto chemických koktejlů by to byla nuda. Na slovním obratu ,,je mezi námi chemie“ neco totiž je.

Zdroje: 

https://www.myvitawellness.com/3-stages-love-hormones/

https://www.next-clinics.cz/aktualne/chemie-lasky

https://www.wikiskripta.eu/w/Katecholaminy

Zdroje obrázků:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/5816

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/#query=fenylethylamin

https://www.pngwing.com/en/free-png-zehfy/download

 

Zpět do obchodu