Chloroplastový zloděj

 

V úvodu tohoto článku bychom vám chtěli připomenout význam dvou pojmů, které spolu na první pohled nemusí souviset. Prvním pojmem je chloroplast. Chloroplast je buněčná organela rostlin, kterou využívají k fotosyntéze. Druhým pojmem je kleptománie – psychická porucha, při níž má jedinec neustálé nutkání něco krást. Člověk si nemůže spojovat dva diametrálně rozlišné pojmy, jak se mu zlíbí, nicméně příroda je tak nápaditou tvořitelkou, že jsou na ni naše slovníky mnohdy krátké. Chtěli bychom vás nyní seznámit s kleptoplastií.   

Představte si, že si dnes dáte na oběd spoustu špenátu. Vaše tělo poté uloží zelené chloroplasty do vašich tkání, zezelenáte a dalších pár dní budete moci fotosyntetizovat právě tak jako rostliny – získávat energii ze Slunce. Že jsme zešíleli? Ne. Přesně takto totiž kleptoplastie funguje. Organismus tohoto schopný ,,krade“ chloroplasty, takto jsme tedy spojili dva zdánlivě nespojitelné pojmy.  

Touto schopností oplývá shodou okolností velmi roztomilý tvor Costasiella kuroshimae. Costasiella kuroshimae je mořský plž žijící na pobřeží Japonska, Indonésie a Filipín. Je velký pouhých 5-10 milimetrů. Živí se mořskými řasami, ze kterých právě získává chloroplasty. Díky složitému chemickému procesu je  ukládá do svých tkání a už může fotosyntetizovat jedna báseň. Takovýmto způsobem může Costasiella kuroshimae přežít i několik měsíců bez potravy.  

 

Zdroje:  

https://en.wikipedia.org/wiki/Costasiella_kuroshimae 

https://www.iflscience.com/these-cute-sea-slugs-are-sheep-sea-29747 

Obrázek: https://www.reddit.com/r/detsky/comments/jt34kj/mo%C5%99sk%C3%BD_slim%C3%A1k_costasiella_kuroshimae_je_jedn%C3%ADm_z/ 

Zpět do obchodu