Jak odstranit rez z nářadí?

Odstrante-rez-z-naradi-banner

 

Chcete oživit staré zrezavělé nářadí ve vaší garáži nebo bytě? Právě pro Vás máme pár tipů, jak na to a budou Vám stačit jen věci, které nejdete běžně doma!

 

  

Bezpečnostní opatření 

Pokus provádějte pouze za dohledu dospělé osoby. 

Pomůcky: 

  • rezavé nářadí
  • dostatečně velké nádoby k ponoření nářadí
  • šťáva z citrónu
  • kuchyňský ocet (8%) 
  • cocacola 
  • starý zubní kartáček 

Návod k pokusu: 

Umísti rezavé nářadí do 3 různých nádob. Jednu nádobu naplň šťávou z citrónu, druhou octem a třetí colou. Nechej nářadí v roztoku ležet alespoň 48 hodin a poté vyjmi. Pomocí starého kartáčku nářadí řádně vydrhni. Výsledkem je nářadí, které je připraveno na další životní etapu. 

Jak to vlastně funguje? 

Koroze je přírodou způsobená destrukce kovů a jejich slitin. Produktem procesu koroze železa za přítomnosti kyslíku
a vody je rez. Přítomnost soli, například z mořské vody, může proces koroze výrazně urychlit. Během koroze se železo (Fe0) mění na oxid železitý (Fe2O3) dle rovnice: 

 

Fe + 2H20 - 3e- = FeO(OH) ↓ + 3H+ 

 

Rez tvoří na povrchu kovu drsný povlak se šupinatou strukturou. Má výraznou škálu barev od oranžové po červenohnědou. Při používání nástrojů pokrytých silnou vrstvou rzi hrozí při namáhání velké riziko, že dojde ke zlomení, případně jinému druhu poškození.  

Všechny tři roztoky použité v tomto pokusu obsahují kyselinu, která reaguje se rzí – FeO(OH) , za vzniku solí železa
a vody. Profesionální odstraňovače rzi mají takové složení, aby tuto funkci plnily co nejlépe. Pokud ovšem odstraňovač po ruce nemáme, pak citrónová šťáva, ocet nebo coca cola si se rzí hravě poradí také! Navíc jsou tyto prostředky levnější a najdete je v každé domácnosti. Po odstranění rzi
je vhodné předměty uložit někam na suché místo, aby nedocházelo k další korozi. 

Zpět do obchodu