Fágová terapie

fágová terapie bakteriofág

 

V tomto příspěvku nahlédneme pod pokličku fágové terapie. Fágová terapie je totiž velmi perspektivní způsob, jak se vyrovnat s problémy spojenými s nadužíváním antibiotik. Užívání antibiotik patří dnes k velmi závažným globálním problémům. Antibiotika se používají k léčbě bakteriálních infekcí a objev penicilinu byl významným mezníkem v dějinách medicíny. Čím více se však antibiotika užívájí, tím více si na ně bakterie zvykají a učí se být vůči nim imunní. Vývoj nových antibiotik je proto čím dál složitější a k dalším nevýhodám patří, že kromě patogenních bakterií ničí také bakterie našemu tělu prospěšné. 

Fágová terapie by možná proto mohla být objevem stejně tak důležitým, jako byl objev penicilinu. Co to tedy ta fágová terapie je? Jedná se o využití odvěkého nepřítele bakterií – bakteriofágů. Bakteriofágové připomínají svou strukturou jakési mimozemské robůtky a kdo by byl řekl, že dokáží bakterie pěkně potrápit. Jsou to virové částice, které přisedají na bakterii a vpouští do ní svou DNA, či RNA. Protože nemají své vlastní nástroje pro množení, jednoduše použijí nástroje bakterie, kterou napadli. Pak se v bakteriální buňce množí, dokud nepraskne a viry se šíří do okolí. Využití bakteriofágů k léčbě bakteriálních infekcí s sebou nese mnoho výhod. Nemají například vliv na střevní mikroflóru. Také je možná příprava ,,fágového koktejlu“ pacientovi na míru. Fágová terapie je účinná i na bakterie, které jsou imunní vůči antibiotikům. Jsou minimálně toxické a jejich výroba je levná a snadná. Fágová terapie je zájmem vědců po celém světě a na tom, aby se fágová terapie stala bežnějším způsobem léčby bakteriálních infekcí, se intenzivně pracuje.  

Za zmínku jistě stojí případ pacientky Isabelle Holdaway, která kvůli svému onemocnění – cystické fibróze, podstoupila v roce 2017 transplantaci plic. Bohužel se u ní po zákroku projevila bakteriální infekce, která byla silně rezistentní a žádná dostupná antibiotika jí nezabírala. Tým Issabeliných lékařů se tedy rozhodl právě pro fágovou terapii a po půl roce lěčby se britská teenagerka úspěšně uzdravila.  

 

 

https://www.czechsight.cz/cesti-vedci-fagova-terapie/ 

https://www.akutne.cz/res/publication/000416/16-r-i-ka.pdf 

https://nedd.tiscali.cz/fagova-terapie-zachranila-pacientku-s-nemoci-rezistentni-na-antibiotika-327989 

Zpět do obchodu