Nobelova cena za chemii 2022

 

 


Královská švédská akademie věd udělovala 5. října 2022 Nobelovu cenu za chemii. Získali ji Carolyn R. Bertozzi (USA), Morten Meldal (Dánsko) a K. Barry Sharpless (USA) za takzvanou click chemii a bioorthogonální chemii. 

Co je to click chemie?

Click chemie se zabývá tvorbou molekul jednodušším procesem, než jaké  jsme znali doposud. Molekuly je nyní možné skládat téměř jako kostičky lega – rychle, jednoduše a bez vedlejších produktů, prostě je k sobě,,přicvaknout“. Pojem click zavedl v chemii již okolo roku 2000 první z laureátů – Barry Sharpless. Současně, ale nezávisle na Sharplessovi, přišel dánský vědec Morten Meldal s elegantní chemickou reakcí, která podtrhuje podstatu click chemie. V jeho reakci se spojuje azid s alkynem za vzniku cyklického triazolu. Meldalova chemická reakce využívá jako katalyzátor (=urychlovač chemické reakce) měď. Měď je bohužel toxická pro živé organismy, a tak zpočátku nebylo možné této reakce využívat v buňkách. Tento problém však vyřešila Carolyn Bertozzi, která ve své reakci využívá glykany (biomolekuly na povrchu buňky). Reakce je nadále tak jednoduchá, rychlá a zároveň nemá vliv na buňku a přirozené buněčné mechanismy. Chemické reakce námi vyvolané probíhající v souladu s chemií buněk nazýváme bioorthogonální reakce.  

Minimálně za nás je tato oblast chemie velmi zajímavá a perspektivní! Slouží například pro tvorbu nových léčiv, zase o něco přesnější zkoumání chemických reakcí uvnitř buněk a mnohého jiného. Možnost takto jednoduché, rychlé a levné tvorby molekul otevírá dveře do světa, který jen čeká na vědychtivé badatele. 

 

 

Zdroje:  

https://en.wikipedia.org/wiki/Bioorthogonal_chemistry 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811415/ 

https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2022/press-release/ 

https://www.nobelprize.org/uploads/2022/10/advanced-chemistryprize2022.pdf 

Zpět do obchodu