Příprava přírodních barviv

Prirodni-barviva-banner

Slovo “barviva” se často používá v souvislosti s něčím umělým a škodlivým. Nemusí to ale tak být vždy a o tom se přesvědčíme v dnešním experimentu. Ukážeme si, že barviva se nacházejí i v běžných potravinách a jsou úplně nezávadná a přírodní. 

Bezpečnostní opatření 

Buďte opatrní při manipulaci s vařící vodou! 

Činidla a vybavení: 

  • 200 g špenátu 
  • 1ks červené řepy 
  • 100 g slupek z cibule 
  • sklenička
  • struhadlo
  • pánvička 
  • vařič
  • 1polevková lžíce 8% octu 
  • michátko
  • trychtýř s gázou nebo jemné sítko
  • nůž
  • prkýnko
  • struhadlo
  • struhadlo
  • naběračka
  • 100 ml 40% etanolu 

Návod k pokusu: 

Výroba barviva z červené řepy:  

Nastrouhej si červenou řepu. Dužinu přesuň do hrnce a přidej 200 ml vody a polévkovou lžící 8% octa. Připravenou směs vař alespoň 20 minut, podle potřeby dolévej vodu. 

Vlažnou směs přeceď přes plátýnko nebo jemné sítko do větší nádobky. Odfiltruješ tak velké kousky z roztoku.  

Výroba barviva ze špenátu: 

Do hrnce přidej 200 g nadrobno nakrájeného špenátu a zalej 100 ml 40% etanolu. Nechejte vařit přibližně 15 minut a poté nechej chvíli odstát. Výsledný roztok přefiltrujte přes plátýnko nebo jemné sítko.  

Výroba barviva ze slupek cibule: 

Do hrnce vlož 100g slupek z cibule a zalej 500 ml vařící vody. Směs nechej 15-20 minut odstát. Výsledný roztok přefiltruj do větší sklenice, stejně jako v předchozích pokusech.  

Do každého z připravených barviv ponoř alespoň na 60 minut vařené vejce.  

 

Jak to vlastně funguje? 

Listy špenátu obsahují zelený pigment zvaný chlorofyl, který se dobře rozpouští v etanolu. Cibulová slupka obsahuje zase pigment zvaný beta-karoten, který slupce dodává typickou zlatavo-hnědou barvu a dobře se rozpouští v horké vodě.  

Červená řepa obsahuje směs různých pigmentů, které způsobují červenou barvu a rozpouštějí se dobře ve vodě. Při dlouhém zahřívání se však rozkládají - aby se zachovala jejich barva, musí být v roztoku trochu octa.  

Hlavní příčinou, proč barva na skořápkách vajec dobře drží je, že skořápky se skládají hlavně z uhličitanu vápenatého, který má porézní strukturu. Molekuly barviva se velice snadno dostávají dovnitř a pak se jim už nechce pryč. 

Zpět do obchodu