Příprava přírodních barviv

Prirodni-barviva-banner

Slovo “barviva” se často používá v souvislosti s něčím umělým a škodlivým. Nemusí to ale tak být vždy a o tom se přesvědčíme v dnešním experimentu. Ukážeme si, že barviva se nacházejí i v běžných potravinách a jsou úplně nezávadná a přírodní. 

Bezpečnostní opatření 

Buďte opatrní při manipulaci s vařící vodou! 

Činidla a vybavení: 

  • 200 g špenátu 
  • 1ks červené řepy 
  • 100 g slupek z cibule 
  • sklenička
  • struhadlo
  • pánvička 
  • vařič
  • 1polevková lžíce 8% octu 
  • michátko
  • trychtýř s gázou nebo jemné sítko
  • nůž
  • prkýnko
  • struhadlo
  • struhadlo
  • naběračka
  • 100 ml 40% etanolu 

Návod k pokusu: 

Výroba barviva z červené řepy:  

Nastrouhej si červenou řepu. Dužinu přesuň do hrnce a přidej 200 ml vody a polévkovou lžící 8% octa. Připravenou směs vař alespoň 20 minut, podle potřeby dolévej vodu. 

Vlažnou směs přeceď přes plátýnko nebo jemné sítko do větší nádobky. Odfiltruješ tak velké kousky z roztoku.  

Výroba barviva ze špenátu: 

Do hrnce přidej 200 g nadrobno nakrájeného špenátu a zalej 100 ml 40% etanolu. Nechejte vařit přibližně 15 minut a poté nechej chvíli odstát. Výsledný roztok přefiltrujte přes plátýnko nebo jemné sítko.  

Výroba barviva ze slupek cibule: 

Do hrnce vlož 100g slupek z cibule a zalej 500 ml vařící vody. Směs nechej 15-20 minut odstát. Výsledný roztok přefiltruj do větší sklenice, stejně jako v předchozích pokusech.  

Do každého z připravených barviv ponoř alespoň na 60 minut vařené vejce.  

 

Jak to vlastně funguje? 

Listy špenátu obsahují zelený pigment zvaný chlorofyl, který se dobře rozpouští v etanolu. Cibulová slupka obsahuje zase pigment zvaný beta-karoten, který slupce dodává typickou zlatavo-hnědou barvu a dobře se rozpouští v horké vodě.  

Červená řepa obsahuje směs různých pigmentů, které způsobují červenou barvu a rozpouštějí se dobře ve vodě. Při dlouhém zahřívání se však rozkládají - aby se zachovala jejich barva, musí být v roztoku trochu octa.  

Hlavní příčinou, proč barva na skořápkách vajec dobře drží je, že skořápky se skládají hlavně z uhličitanu vápenatého, který má porézní strukturu. Molekuly barviva se velice snadno dostávají dovnitř a pak se jim už nechce pryč. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení